Alternatieven voor de auto als fiets en OV, schoner/elektrisch vervoer, deelmobiliteit, en normen voor parkeren. Een duurzamer koers voor mobiliteit in de nieuwe koersnota mobiliteit. Onze Bert heeft kanttekeningen bij deze nota.
Donatie Turkije en Syrië giro555 (23-02-2023)
De betrokkenheid van de samenleving is groot om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië hulp te bieden. Er is dan ook een landelijke actie gestart om geld in te zamelen via Giro 555. Ook de gemeente Ede wil gehoor geven aan de oproep om een euro per inwoner te doneren, voor Ede een bedrag van 122.000 euro. De gemeenteraad besluit met algemene stemmen om een bedrag van 1 euro per inwoner van de gemeente (122.000 euro) te doneren voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
Asielopvang in Ede (26-01-2023)
Al te goed is buurmans gek. Heel wat mensen vragen asiel aan op oneigenlijk gronden. Het wordt zo voor Edenaren steeds moeilijker om aan woonruimte te komen. ChristenUnie: Er zijn maar weinig mensen die vanuit oneigenlijke motieven naar Nederland komen. Het is voor de gemeente nodig om te zorgen voor voldoende sociale huurwoningen. Burgerbelangen: Een groot percentage asielzoekers vraagt asiel aan op oneigenlijke gronden. GroenLinks: Heeft Burgerbelangen de toelichting gelezen? Burgerbelangen: Het is de vraag of die toelichting klopt. De fractie is geen voorstander van het huisvesten van nog meer asielzoekers. Het is beter om eerst een aantal dringende zaken, zoals die op het gebied van de jeugdzorg, in orde te maken. Het snelle besluit roept vragen op. Is de gemeente Ede gericht benaderd door het Rijk of heeft het college zich aangeboden? Het azc bij de Kop van Deelen is nog niet gevuld. Waarom komt er dan nog een opvang bij? Ede heeft al een noodopvang voor Oekraïners en voor minderjarige asielzoekers, terwijl er gemeenten zijn die weinig of niets doen.
Koopzondag in Bennekom? (12-01-2022)
De fracties D66, GroenLinks, Burgerbelangen en DPE stellen voor een referendum te organiseren onder de inwoners van Bennekom over de mogelijkheid dat winkeliers in Bennekom zelf mogen kiezen open te zijn op zondag. De fracties D66, GroenLinks, Burgerbelangen en DPE stellen voor een referendum te organiseren onder de inwoners van Bennekom over de mogelijkheid dat winkeliers in Bennekom zelf mogen kiezen open te zijn op zondag.
Het initiatiefvoorstel wordt verworpen (12 stemmen voor en 26 tegen) met de stemmen voor van de fracties D66, GroenLinks, Burgerbelangen, Democratische Partij Ede en Forum voor Democratie. ChristenUnie, PvdA, Mens en Milieu Ede, SGP, VVD, GemeenteBelangen en CDA hebben tegen gestemd.
Grootste partijen meer spreektijd (24-11-2022)
De SGP stelt een andere verdeling van de spreektijden voor, om de vergaderorde en de duur van de raadsvergaderingen te verbeteren. Zelf krijgen zij als grootste partij de meeste tijd en
het is raar dat de grootste partij voorstelt om haar spreektijd te verdubbelen. De voorstanders zitten bij de grote partijen.
Het lijkt of een kritische tegenmacht niet geduld wordt. Iedere partij heeft recht op evenveel spreektijd. Dit is slecht voor de verstandhouding en lokt trucjes uit om spreektijd te bemachtigen. De meeste uitloop zit in de tijd voor schorsingen, vooral aangevraagd door grote partijen.
Sloop Wethoudersbuurt II (10-11-2022)
Alles ligt nog open volgens de wethouder Peter de Pater, maar geen enkel alternatief of andere invulling die onderzocht mag worden. Zeggen dat je geleerd hebt vanuit het verleden en het anders wilt doen door de wijk te betrekken en vervolgens dezelfde weg verder gaan. Het is treurig, wij kunnen hopen dat kiezers gaan beseffen dat hun stem uitmaakt en wellicht eens cultureel erfgoed en partijen die hier echt voor staan meenemen in hun keus.
Sloop Wethoudersbuurt (03-11-2022)
Er is een plan voor vervanging van oude Woonstede woningen in de Wethoudersbuurt en gelijk de wijk aan te pakken en te verduurzamen. Voordat een bestemmingsplanwijziging gemaakt wordt kan de raad haar mening geven over het plan. Wij denken dat meerdere opties denkbaar zijn zoals het renoveren van de wijk in de bestaande stijl in plaats van alleen sloop en nieuwbouw toevoegen.
Het is niet helder welke bewoners/huurders in de bewonerscommissie zitten. VVD: Vindt BurgerBelangen het wel een goede zaak dat er meer woningen komen? BurgerBelangen: Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben. VVD: Maar kiest BurgerBelangen er wel voor om meer woningen neer te zetten? BurgerBelangen: De raad heeft geen invloed op wat Woonstede wenst te bouwen. Hopelijk zijn er bewoners die zijn gefocust op behoud van bepaalde zaken. VVD: Om echt te sturen, zou BurgerBelangen een motie kunnen indienen. BurgerBelangen: Er komt een motie, hoewel de verwachting is dat deze weinig steun zal krijgen. PvdA: Waar is volgens BurgerBelangen ruimte om sociale woningen te bouwen? BurgerBelangen: Een tussenweg gezien de druk op de woningmarkt zou zijn om een deel te bewaren en op bepaalde plekken meer appartementen te bouwen. GroenLinks: Wat bedoelt BurgerBelangen met het selecteren van bewoners voor een bewonerscommissie die een besluit nemen? BurgerBelangen: De bewonerscommissie heeft relatief veel invloed op de plannen. Veel bewoners tekenen voor sloop uit vrees dat de wijk anders niet wordt gerenoveerd. Hoe actiever de bewonerscommissie is, hoe meer tegenwicht er is voor behoud. D66: Hoe staat BurgerBelangen er tegenover om een paar blokken te verkopen aan particuliere eigenaren met een zelfbewonings- en opknapplicht? n.
Voorjaarsbrief tweede termijn (07-07-2022)
De Voorjaarsbrief 2023-2026 geldt als voorbereiding van de Programmabegroting later dit jaar. Samen met het nieuwe bestuursakkoord is het de eerste stap in de jaarlijkse cirkel van plannen, begroten en controleren, de zogenaamde P&C cyclus.
De Voorjaarsbrief wordt in twee rondes behandeld. Daar tussen werken de raadsleden aan wijzigingsvoorstellen (moties en amendementen) en zoeken ze naar meerderheden voor hun voorstellen.
Dit was onze tweede termijn (ofwel de tweede mogelijkheid om hierover te spreken)
Voorjaarsbrief eerste termijn (23-06-2022)
Burgerbelangen wijst op de toenemende druk op de minima en wil niet doorgaan met de massale instroom van asielzoekers. Die doet een aanslag op de bestaande voorzieningen.
De SGP stelt dat het voor 80 à 90% gaat om voortzetting van bestaand beleid.
Burgerbelangen vraagt om een onderbouwing van het veranderde beleid voor de openbare ruimte.
Burgerbelangen vraagt zich af of er minder geld beschikbaar is voor evenementen.
GemeenteBelangen stelt dat het geld voor evenementen structureel geworden is.
Burgerbelangen wijst erop dat de Floriade in zwaar weer zit en vraagt zich af hoe het verdergaat met het World Food Center (WFC) in Ede. De fractie wil in de raad praten over het Investeringsfonds van de gemeente.
Hekken uitlaatgebied verdwenen? (20-06-2022)
De gemeente heeft een aantal weken geleden de hekken bij het hondenlosloopgebied aan de Heidelaan weggehaald. Hondeneigenaren zijn hier boos over. Vooral omdat de gemeente dit niet met hen besproken heeft. Burgerbelangen heeft na de vele berichten van hondeneigenaren vragen gesteld aan het college. De gemeente reageerde in een schriftelijke reactie: “De nieuwe wethouder wil onderzoeken hoe het proces rondom het verwijderen is verlopen. Daarbij zal opnieuw worden gekeken naar de afweging van de belangen van de omwonenden en van de hondenbezitters.” Wij en de bewoners van Bennekom willen die hekken terug hebben.
Stedenband Ede en Oekraïense stad (02-06-2022)
Met een motie kan de raad het college oproepen iets te doen. Als de motie gaat over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat, dan heet het een motie vreemd aan de orde van de dag. Meestal gaat het dan om een actueel onderwerp. In deze motie vragen D66, ChristenUnie en GroenLinks de gemeente om te kijken naar een mogelijke stedenband tussen Ede en een Oekraïense stad.
Burgerbelangen vind de timing van de motie is niet goed. Oekraïne is op dit moment in oorlog en wederopbouw is nog niet direct aan de orde. Gaat het niet vooral om een prestigekwestie? GroenLinks: Oekraïne heeft zelf gevraagd om de banden aan te halen. Burgerbelangen: Oekraïne probeert Nederland mee te trekken in de oorlog. D66: Het is niet de bedoeling om de stedenband nu dadelijk aan te gaan. Burgerbelangen: De ervaringen met Chrudim behoren meegenomen te worden. Een culturele uitwisseling is ook mogelijk zonder een stedenband aan te gaan. Waarom moet met een Oekraïense stad een band worden aangegaan? Is het niet beter om een stedenband aan te gaan met een stad in een ander land? D66: Hopelijk kan zo’n band bijdragen aan de opbouw in Oekraïne, vooral als ook maatschappelijke organisaties worden betrokken. SGP: Het gaat om een onderzoek. Burgerbelangen: Zodra je pleit voor een onderzoek ben je al voor het aangaan van een band. D66: Het is geen voldongen feit. GemeenteBelangen: Wat moet er dan precies onderzocht worden? D66: Dat is aan het college. GemeenteBelangen: De motie geeft niets mee. Kortom een flinke discussie.
Ergenissen Laadpalen EdeTV (20-04-2022)
EDE - De ergenis rondom het plaatsen van laadpalen neemt toe, dat constateert de fractie van BurgerBelangen Ede. Raadslid Natasja Peters ontving diverse signalen hierover en stelde raadsvragen aan het Edese college van Burgemeester en Wethouders.
Aantasting Nergenase Bosweg (07-04-2022)
Er is een plan voor woningbouw in Bennekom-West, langs de Dr. W. Dreeslaan. Voordat een bestemmingsplanwijziging gemaakt wordt kan de raad haar mening geven over het plan. Onze partij gaf haar mening over het voorstel om deze natuur te bebouwen.
Dit is een van de weinige stukken natuur in West-Bennekom. Het is fout om dit gebied vol te bouwen. Vergeleken bij de structuurvisie is hier sprake van een verdrievoudiging van de bouw. VVD: De bomen dienen behouden te blijven. BurgerBelangen: Ja, sterker nog, het moet blijven zoals het nu is. Het effect van de natuur gaat weg. VVD: In Kernhem heeft de natuur echt een meerwaarde in de wijk. DPE: Er is niet aan te ontkomen dat er gebouwd wordt. Het gaat om bouwen én behouden. BurgerBelangen: Liever een keuze voor natuur dan het binnenhalen van mensen van buiten. Bepleit wordt om de huizen verder van de Bosweg af te bouwen. GemeenteBelangen: Denkt BurgerBelangen wel aan de jeugd? BurgerBelangen: Zeker, maar het dorp is vergrijsd en trekt veel mensen van buiten aan. Straks kunnen seniorenwoningen omgebouwd worden. SGP: Kan BurgerBelangen met een alternatief komen voor een goede woningbouwlocatie? ChristenUnie: Aan de overkant van de weg ligt het Binnenveld. Dit is niet het laatste stukje groen in Bennekom. BurgerBelangen: Groen in de directe omgeving is een winst..
Klomperweg Lunteren EdeTV (02-04-2022)
BurgerBelangen Ede wil helderheid over de staat van de Klomperweg in Lunterenp.
Wij ontvingen in de afgelopen tijd signalen dat de verkeersveiligheid al enige tijd in het gedrang is op de Klomperweg in Lunteren. Omwonenden constateren dat er dagelijks gevaarlijke uitwijkmanoeuvres plaatsvinden. De gemeente heeft een onderhoudsplicht voor de openbare weg en wat Burgerbelangen betreft schiet de gemeente Ede hier tekort en daarom heeft de lokale partij raadsvragen gesteld.
Collegevorming (21-03-2022)
Op 21 maart wordt 's ochtends de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Deze avond bespreken de lijsttrekkers in een eerste openbaar debat de uitslag, en hun ideeën voor een stabiele coalitiesamenwerking. Uitgenodigd zijn 2 vertegenwoordigers per politieke partij. Burgerbelangen ziet het liefste een coalitie met daarin SGP, ChristenUnie, GemeenteBelangen, D66 en Burgerbelangen. Daarin is een balans gevonden tussen christelijk en seculier, progressief en conservatief en links en rechts. Het college moet op een groot draagvlak kunnen rekenen. De fractie sluit geen partijen uit om mee te praten. D66: Heeft Burgerbelangen de bereidheid om compromissen te sluiten? Burgerbelangen: Die bereidheid is er. De besprekingen over de coalitie dienen zo veel mogelijk openbaar te zijn. ChristenUnie: Zijn er ook compromissen over de opvang van vluchtelingen mogelijk? Burgerbelangen: Tijdelijke opvang van echte vluchtelingen is mogelijk. De fractie is niet tegen de komst van echte vluchtelingen, wel tegen die van economische vluchtelingen. Bovendien is de huidige opvang verkeerd ingericht. De fractie zet in op onderzoek naar de mogelijkheden van een tunnel onder het spoor bij de Kerkweg en het zoeken naar een alternatief voor de biomassacentrale.